burn-out
& overspannenheid

Vrijwel iedereen is bekend met gevoelens van stress. Er zijn altijd drukke periodes in het leven, met grote (of kleine) zorgen, verplichtingen of veranderingen. Wat spanning of moeheid ervaren hierbij is normaal. Als je daarna weer een rustigere periode hebt, dan kunnen jouw lichaam en geest hiervan herstellen. Wanneer de stress echter aanhoudt, kan jouw stresssysteem overbelast raken met als gevolg dat het niet meer lukt om tot rust te komen. We spreken dan van overspannenheid of burn-out en dit heeft grote invloed op je leven. De kenmerken van een burn-out variëren van persoon tot persoon, maar enkele veel voorkomende kenmerken hebben we hier op een rijtje gezet.

Wanneer je je herkent in (een gedeelte van) deze kenmerken, neem dit dan absoluut serieus. Het kan zijn dat jouw systeem al overspannen is óf aan het raken is, maar dat je nog wel functioneert. Wanneer je je afvraagt in welke mate deze symptomen bij jou aanwezig zijn, kan je voor de zekerheid een verkennend gesprek inplannen. Hierin kijken wij met jou mee naar waar jij nu staat en wat je kan doen om een eventuele burn-out te voorkomen. Je kan beter te voorzichtig zijn dan onvoorzichtig. 

“Be kind to your future self!”  

KENMERKEN VAN BURN-OUT


  1. Fysieke kenmerken: Chronische vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, spierpijn en een verzwakt immuunsysteem.

  2. Emotionele kenmerken: Gevoelens van falen en twijfel aan jezelf, verlies van motivatie, een toenemende cynische en negatieve kijk, en een afnemend gevoel van voldoening en prestatie.

  3. Gedragsmatige kenmerken: Verminderde prestaties op het werk, sociale terugtrekking, uitstelgedrag, het vermijden van verantwoordelijkheden en het gebruik van eten, drugs of alcohol om bijvoorbeeld tot rust te komen.

burn-out klachten in therapie

Wij beschouwen overspannenheid en burn-out als een gevolg van langdurige inzet van de afweermechanismen Valse hoop en Ontkenning van Behoeften. 

Je herkent de afweer Valse Hoop aan gevoelens van urgentie en stress. Er is vaak sprake van een “als ik…, dan…” redenering. Bijvoorbeeld: “Als ik maar heel hard werk, dan wordt mijn baas niet boos.” Hierbij voel je je vaak gespannen, maar soms ook juist heel energiek, alsof je een belangrijk doel hebt waar je naartoe werkt. Je kan vanuit de Valse Hoop té hard gaan werken. Hierbij heb je (onbewust) de hoop dat als je maar hard genoeg werkt, het allemaal goed zal komen. De Valse Hoop probeert je op die manier te beschermen tegen de oude pijn van toen je als kind niet hebt gekregen wat je wel nodig had. De illusie van deze afweer is dat als je nu ontzettend je best doet, je de onvervulde behoeften van vroeger nog kan vervullen. Dit is een illusie omdat het onmogelijk is: het verleden is immers al voorbij. Heel simpel gezegd: als jij vroeger honger hebt gehad kun je als volwassene nog zoveel eten als je wilt, het kan nooit meer de honger stillen van dat kleine kindje dat je was. Dus als je hard werkt voor goedkeuring, aandacht, rust of veiligheid, gaat dit over een oude onvervulde behoefte.

Naast de Valse Hoop is er ook vaak een hoge Ontkenning van Behoeften aanwezig, waarbij jouw eigen behoeftes worden ontkend. Hierdoor is het makkelijk om over je eigen grenzen te gaan. Moeheid maak je weg, je ontkent stress en de behoefte aan rust, en je vindt het heel lastig om hulp te vragen (je kan het toch immers prima zelf). 

Een hoge mate van Valse Hoop en Ontkenning van Behoeften is een gevaarlijke combinatie. Bij de ene afweer werk je te hard (Valse Hoop) en bij de andere afweer heb je het gevoel dat je niets nodig hebt en vertel je jezelf dat het allemaal ‘prima’ gaat (Ontkenning van Behoeften). Hierdoor kan je weken, maanden of zelfs jaren over je grenzen gaan, zonder dat je dat doorhebt. 

In een therapie traject gericht op overspannenheid of burn-out klachten, gaan we eerst jouw stresssysteem stap voor stap tot rust brengen. Dit doen we onder andere met ademhalingstechnieken en door regelmatig rustmomenten in te plannen. Hoewel je dit misschien spannend vindt, is dit wel ontzettend nodig. We brengen daarnaast samen in kaart wanneer de Valse Hoop bij jou het sterkst aanwezig is, hoe die eruit ziet en wat de onderliggende reden is dat je steeds je grenzen over gaat. Daarna zullen we kijken welke behoefte onder dat harde werken ligt en hoe deze zich verhoudt tot wat jij als kind hebt meegemaakt. Als jij kan snappen dat die urgentie om het goed te doen, een bescherming is om oude pijn niet te voelen, kan je de Valse Hoop stap voor stap los gaan laten.

Wil jij een burn-out voorkomen of leren hoe je ervan kan herstellen? En wil jij weer energiek in het leven staan, zonder over je grenzen te gaan? Meld je dan hier aan voor een intakegesprek.

Heb je nog vragen en wil je graag weten hoe en of wij jou het beste kunnen helpen? Plan dan hier een gratis verkennend gesprek via videobellen.