Past Reality Integration (PRI)

sporen na. Dat geldt voor ons allemaal. Met behulp van de PRI methode leer je hoe je het verleden kan losmaken van het heden, en het heden kan ervaren voor hoe het echt is. En vaak is dat eigenlijk heel fijn. En zo niet: dan is er perspectief en zijn er genoeg manieren om dingen te veranderen. 

Als kind hebben wij coping, dus een manier om met emoties om te gaan, ontwikkeld om ons tegen de oude pijn te beschermen. Dit noemen wij afweermechanismen. Deze afweermechanismen worden in het hier en nu geactiveerd wanneer wij in een situatie onbewust worden herinnerd aan de oude pijn van vroeger. In PRI onderscheiden we vijf afweermechanismen.

Lees hieronder meer over de vijf afweermechanismen.

Bij Luna Psychologoie werken we onder andere met de methode Past Reality Integration (PRI). PRI stelt dat onze negatieve gevoelens, gedachten en gedrag vaak voortkomen uit onverwerkte oude pijn uit onze kindertijd. We zijn ons echter niet bewust van deze oude pijn, en dat dit de oorzaak is van de klachten - emotioneel maar vaak ook fysiek - die wij ervaren. 

Hoe wij de wereld als kind leren kennen heeft een enorme invloed op ons wereldbeeld als volwassene. Bijvoorbeeld: als jouw vader veel afwezig was in jouw jeugd, verwacht je als volwassene waarschijnlijk ook dat mensen je alleen zullen laten. Want jij hebt geleerd dat dat is wat mensen doen. Of als jouw moeder depressief en afgesloten was toen jij klein was, zie jij als volwassene ook dat niemand ruimte voor jou heeft en dat jij te veel bent. Zo werkte de wereld immers toen je klein was. Of het nu heel heftig of misschien minder heftig is, dat wat wij als kind meemaken laat altijd

5 afweermechanismen

Past Reality Integration gaat er vanuit dat elk afweermechanisme als doel heeft om onderliggende oude pijn niet te voelen door onze aandacht in het hier-en-nu te houden.

Angst

Angst is een levensreddend mechanisme wanneer sprake is van direct levensgevaar. Voel je je angstig - zenuwen en paniek horen hier ook bij - zonder dat je in levensgevaar bent, dan is sprake van een afweer.

Primaire afweer

De primaire afweer omvat alle negatieve gedachten over jezelf: “Ik kan het niet”, “Ik ben slecht”, “Het is mijn schuld”. Hierbij horen gevoelens van onzekerheid en somberheid.

Valse hoop

Valse Hoop geeft de neiging ontstaan om heel erg je best te doen om iets positiefs te bereiken of iets negaties te voorkomen. Dit geeft vaak stress, met overspannenheid of burn-out als gevolg.

valse macht

Bij Valse Macht heb je het gevoel dat een ander de oorzaak is van dat jij je rot voelt. Dit kan zich uiten in irritatie, boosheid of ook woede. Maar ook een oordeel over wat iemand doet of hoe iemand is valt hier onder.

ontkenning van behoeften

Deze afweer wordt gekenmerkt door weinig emotie: je voelt je over het algemeen “prima”. Je zoekt middelen om je emoties te dempen, zoals netflix of (niet) eten, alcohol of drugs.